Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Career Days


Πριν λίγο καιρό είδα στο γραφείο της AIESEC και στο internet για τις Ημέρες Καριέρας. Ψάχνοντας, έμαθα πως οι Ημέρες Καριέρας ήταν ανοιχτές προς φοιτητές τελειόφοιτους αλλά και απόφοιτους. Αν θα μπορούσα να δώσω έναν ορισμό για τις Ημέρες Καριέρας αυτός θα ήταν, ένας χώρος στον οποίο πολλές εταιρείες και οργανισμοί έχουν το ‘περίπτερό’ τους και μπορεί ο καθένας να πάει να τους επισκεφτεί και να ρωτήσει πληροφορίες για την ίδια την εταιρεία, για πιθανές θέσεις εργασίας, για πρακτική άσκηση αλλά και για δυνατότητες ενασχόλησης μακροπρόθεσμα. Σαν έννοια μου φαινόταν οικεία αλλά δεν είχα πάει ποτέ για να δω πως πραγματικά είναι.
Πήγα λοιπόν, σε ένα μεγάλο συνεδριακό χώρο, θέλοντας να ανακαλύψω τι ακριβώς ήταν.  Άρχισα να πηγαίνω από περίπτερο σε περίπτερο για να δω τι έχω να κερδίσω εγώ από όλο αυτό.
Υπήρχαν κάποια περίπτερα τα οποία σου δίνανε την δυνατότητα να ψάξεις για μια εργασία. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν το γεγονός πως κάποιοι είχαν σκεφτεί κάτι πολύ καινοτόμο, είχαν φτιάξει μηχανές αναζήτησης για θέσεις εργασίας. «Μπορεί να είναι τόσο εύκολο;» σκέφτηκα. Μου έδειξαν πώς να ψάξω και ήταν όντως απλό. Μπορούσες να βάλεις τον τομέα που σε ενδιαφέρει, το μέρος, την προϋπηρεσία και διάφορες άλλες επιλογές και σου επέστρεφε αποτελέσματα θέσεων που υπάρχουν αυτήν την στιγμή διαθέσιμες.
Αφού είδα όλα τα περίπτερα παρατήρησα πως ταυτόχρονα μέσα στην ημέρα γινόντουσαν και κάποια σεμινάρια από εταιρείες, στον ίδιο χώρο, με διάφορα θέματα όπως: Ηγεσία, Πώς να φτιάξεις ένα σωστό βιογραφικό, Συναισθηματική Νοημοσύνη και άλλα πολλά. Σκέφτηκα πως πρέπει να παρακολουθήσω ένα γιατί ακουγόταν πολύ ενδιαφέρον. Διάλεξα λοιπόν αυτό με την Συναισθηματική Νοημοσύνη (Emotional Intelligence) γιατί τα άλλα τα γνώριζα είτε τα είχα ξανά παρακολουθήσει.
Είχαμε μαζευτεί περίπου 60 άτομα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο και ενημερωθήκαμε για το πόσο σημαντική είναι αυτή η ικανότητα και πόσο καλύτεροι θα γίνουμε αν μπορούμε να την ελέγξουμε. Έμαθα πολλά πράγματα για το πώς να αντιλαμβάνεσαι τα συναισθήματα του άλλου, πώς να χρησιμοποιώ τα συναισθήματα και το πιο σημαντικό πώς να διαχειρίζομαι τα συναισθήματά μου.
Ήταν μια συναρπαστική εμπειρία που με βοήθησε να καταλάβω πάρα πολλά πράγματα για τον εαυτό μου. Είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να γνωρίζουν πως υπάρχουν τέτοιες ευκαιρίες και πως είναι άμεσα αξιοποιήσιμες. Ας μην ξεχνάμε πως οι περισσότερες εταιρείες και οι οργανισμοί θέλουν νέα ταλέντα για τις λειτουργίες τους. Και το κομμάτι που το κάνει ελκυστικό είναι πως δεν έχεις κάτι να χάσεις, μπορεί εν τέλει να μην βρεις κάτι ενδιαφέρον για σένα αλλά σίγουρα η μέρα σου δεν θα πάει χαμένη.
Αυτό που πρέπει να απαντηθεί είναι  ‘Μπορώ να βρω μια θέση που ταιριάζει με τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες μου; Πώς θα μπορούσε να μου φανεί χρήσιμο για το μέλλον μου;’. Για κάποιον που ενδιαφέρεται να ενταχθεί στην αγορά εργασίας είναι σίγουρα μια καλή ευκαιρία να ξεκινήσει και ίσως να καταφέρει να βρει κι αυτό που ψάχνει. Δεν πρέπει όμως σε καμία περίπτωση να θεωρήσει αυτήν την δυνατότητα δεδομένη. Όπως είπα είναι μια ευκαιρία που αν αξιοποιηθεί σωστά θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Και τα οφέλη που μπορεί να έχει για το μέλλον σου είναι άμεσα αναγνωρίσιμα, καθώς αρχικά αποκτάς πολλές επαφές και κάνεις πολλές γνωριμίες, γνωρίζεις τον τρόπο που δουλεύουν κάποιοι οργανισμοί και επιχειρήσεις και σου δίνεται η δυνατότητα να αφήσεις το βιογραφικό σου και να κατοχυρωθεί στις βάσεις δεδομένων.

Οι μεγάλες ευκαιρίες έρχονται σε αυτούς
που δίνουν το 100% τους για να αξιοποιήσουν τις μικρότερες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου