Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Ηλεκτρονική Εποχή- online δηλώσεις και βαθμολογίες μαθημάτων, e-learning και online μαθήματα


        Αν και πάντα είχα καλή σχέση με την τεχνολογία, ποτέ δεν πίστευα ότι το διαδίκτυο θα είχε επηρεάσει τόσο πολύ το πανεπιστήμιο ώστε να μην θυμίζει σε τίποτα την παλιά πανεπιστημιακή ζωή!
       Πράγματι οι υπολογιστές αντικαθιστούν τα μέχρι τώρα μέσα αποθήκευσης και καταγραφής πληροφοριών. Η διαχείριση των δεδομένων (βαθμολογίες κτλ) με ηλεκτρονική μορφή είναι κάτι που βλέπουμε όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια. Ηλεκτρονικές δηλώσεις μαθημάτων, ηλεκτρονική διανομή συγγραμμάτων και προγράμματα σπουδών εξ αποστάσεως είναι κάποιες από τις καινοτομίες που, κατά τη γνώμη μου, μας έχουν διευκολύνει αρκετά στη φοιτητική μας ζωή. Για παράδειγμα, το ηλεκτρονικό πόρταλ του Α.Π.Θ προσφέρει στους φοιτητές την δυνατότητα όχι μόνο ηλεκτρονικών δηλώσεων και εμφάνιση μέσου όρου αλλά μέχρι και ειδοποίηση βαθμολογιών μέσω mail ή SMS! Έτσι, δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζουμε την πολύωρη αναμονή και τον συνωστισμό κατά τις δηλώσεις στις γραμματείες των σχολών, αφού συνήθως η όλη διαδικασία παίρνει αρκετή ώρα, χωρίς να λείπουν τα λάθη.
     Σχετικά πρόσφατα έχει αναπτυχθεί ένα διαδικτυακό εκπαιδευτικό περιβάλλον, e-class όπως ονομάζεται, στο οποίο οι διδάσκοντες μπορούν να ανεβάζουν σημειώσεις για τους φοιτητές και να επικοινωνούν μαζί τους για θέματα σπουδών. Για τους φοιτητές αυτό αποτελεί μία μεγάλη διευκόλυνση, γιατί έχουν την δυνατότητα να συγκεντρώνουν τις σημειώσεις των διαλέξεων, ακόμα και στην περίπτωση που δεν παρακολουθούν ανελλιπώς τα μαθήματα. Επίσης, τα helpdesks που υπάρχουν, προσφέρουν βοήθεια στους φοιτητές σε διάφορες ερωτήσεις σχετικά με το πρόγραμμα σπουδών, εξετάσεων κτλ. Από ότι φαίνεται οι ηλεκτρονικές σημειώσεις μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα που πολλοί από μας αντιμετωπίζουμε, στο να βρούμε δηλαδή έγκυρες και σωστές σημειώσεις.
Ένα σίγουρα καινοτόμο πρόγραμμα που ξεκίνησε μόλις πέρυσι, το ακαδημαϊκό έτος 2010-11, είναι ο Εύδοξος. Σύμφωνα με αυτό το πρόγραμμα, απλοποιείται η διαδικασία επιλογής και διανομής συγγραμμάτων στους φοιτητές ΑΕΙ και ΤΕΙ, ενώ παράλληλα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ομαλή μετάβαση στην εποχή του ηλεκτρονικού συγγράμματος. Ουσιαστικά ο στόχος είναι να αντικατασταθούν  τα παραδοσιακά βιβλία/συγγράμματα με e-books που θα πιάνουν πολύ λιγότερο χώρο και θα μειώσουν το κόστος. Ήδη από την φετινή χρονιά, 2011-12, υπολογίζεται να επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα, δίνοντας την ευκαιρία στους φοιτητές όλων των τμημάτων πληροφορικής να επιλέξουν συγγράμματα σε ηλεκτρονική μορφή ! Επομένως αυτό δεν θα αργήσει να ισχύει για όλους μας…
Γενικά τα πιο βασικά πλεονεκτήματα του Εύδοξου είναι ότι επιταχύνεται η παραλαβή των συγγραμμάτων από τους αρμόδιους εκδοτικούς οίκους, περιορίζεται ο ρόλος της γραμματείας και εξοικονομούνται ανθρώπινοι πόροι και δημόσιο χρήμα. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι τον πρώτο κιόλας χρόνο το σύστημα λειτούργησε άψογα, χωρίς να υπάρχουν τεχνικά- και άλλα- προβλήματα  Από τις αρχές το σύστημα παρουσίαζε συχνές «πτώσεις» κάνοντας τις δηλώσεις συγγραμμάτων δύσκολες. Από την άλλη, πολλοί από μας αντιμετώπισαν προβλήματα όπως τα εξής: είτε μας ζητήθηκε να επιστρέψουμε σύγγραμμα για μάθημα στο οποίο έχουμε εγγραφεί, είτε δεν είχαμε πρόσβαση στο λογαριασμό μας. Πάντως αν και εφόσον ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες, ο Εύδοξος θα  αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό βοήθημα και για μας και για τους καθηγητές, εκδότες κτλ.
Η μεγαλύτερη αλλαγή στα προγράμματα σπουδών που έφερε η ηλεκτρονική εποχή είναι αδιαμφισβήτητα το distance learning ή e-learning. Τα τελευταία χρόνια είναι διαθέσιμα προπτυχιακά αλλά και μεταπτυχιακά προγράμματα με εκπαίδευση εξ αποστάσεως, κάτι το οποίο λύνει τα χέρια σε όσους δεν διαθέτουν πολύ χρόνο και χρήμα. Το e-learning είναι συνδυασμός μελέτης μέσω έντυπου υλικού και online σεμιναρίων, tutorials, CD Rom, mail κτλ. Το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο είναι ένας από τους φορείς στη χώρα μας που υποστηρίζει τέτοια προγράμματα και δίνει σε όλους μας την πρόσβαση στην γνώση και την πληροφόρηση χωρίς περιορισμούς.
Είναι προφανές ότι ο φοιτητής του μέλλοντος –ίσως και του παρόντος- έχει δυνατότητες που δεν υπήρχαν πριν από μερικά χρόνια. Η ηλεκτρονική εποχή έχει φέρει πολλά θετικά στη προσωπική αλλά και στη φοιτητική μας ζωή ! Ας προσπαθήσουμε να το αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο !


article from "myWorld" Magazine / Powered by AIESEC Greece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου