Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Youth Entrepreneurship: Do it your way




   Το όνομα Mark Zuckerberg σίγουρα το έχετε ακούσει ξανά. Ο ιδρυτής του facebook είναι ίσως το πιο πρόσφατο και το πιο γνωστό παράδειγμα νεανικής επιχειρηματικότητας. Μόλις στα 20 του και με τη βοήθεια δύο συμφοιτητών του από το Harvard ιδρύει το facebook και θέτει τις βάσεις για μία λαμπρή καριέρα. Σήμερα, μετά από 7 χρόνια επιτυχίας, η περιουσία του Zuckerberg αγγίζει τα $13.5 δις και οι ενεργοί χρήστες του facebook ξεπερνούν τα 750 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.
  Ευτυχώς, το παράδειγμα του Zuckerberg δεν είναι το μόνο. Πολλά παρόμοια παραδείγματα υπάρχουν στον επιχειρηματικό κόσμο. Νέοι άνθρωποι με οράματα και φιλοδοξίες προσπαθούν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση. Ωστόσο το ερώτημα αρκετών νέων είναι: «Γιατί να φτιάξω τη δική μου επιχείρηση; Δεν είναι μεγάλο ρίσκο;»
  Συνήθως, η απάντηση σε μια τέτοια ερώτηση είναι καταφατική. Παρόλα αυτά πρέπει να αναλογιστούμε τα οφέλη μιας τέτοιας πράξης, τα οποία δεν περιορίζονται μόνο σε οικονομικά. Πρώτα απ’ όλα η ίδρυση της δικής μας επιχείρησης μας δίνει τη δυνατότητα να ασχοληθούμε με κάτι για το οποίο θα είμαστε πρόθυμοι να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Οι αποφάσεις μας παίζουν πλέον καθοριστικό ρόλο για την πορεία της επιχείρησης αφού εμείς είμαστε οι επιχειρηματίες.
  Οι νέες και καινοτόμες ιδέες που έχουμε μπορούν να συντελέσουν στην ανάπτυξη νέων προϊόντων, υπηρεσιών ακόμη και αγορών. Δυστυχώς, όμως, τις περισσότερες φορές οι ιδέες αυτές «περιορίζονται» ή «χάνονται» εάν εργάζεται κανείς σε κάποια επιχείρηση η οποία δεν μπορεί να αξιοποιήσει την καινοτομία που της προσφέρεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να ιδρύσουμε εμείς, η νέα γενιά όπως συνηθίζουν να μας αποκαλούν, τις δικές μας επιχειρήσεις στις οποίες θα μπορούμε να εκφραζόμαστε ελεύθερα και δημιουργικά.
   Για να είμαστε όμως σε θέση να πετύχουμε το στόχο μας πρέπει να ακολουθήσουμε κάποια βασικά βήματα τα οποία θα αποτελέσουν τα εφόδια για ένα δυναμικό ξεκίνημα. Αρχικά, πρέπει να έρθουμε σε επαφή με ανθρώπους της αγοράς για να μάθουμε τις απαιτήσεις και τις δυσκολίες που υπάρχουν. Αυτό μπορεί να γίνει με τη συμμετοχή μας σε Ημέρες Καριέρας (Career Days).  Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, στελέχη εταιρειών από διάφορους κλάδους είναι στη διάθεσή μας προκειμένου να συζητήσουμε και να λύσουμε πιθανές απορίες σχετικά με την προσφορά και τη ζήτηση εργασίας, τον τρόπο που λειτουργεί ο κλάδος αλλά και το αντικείμενο πάνω στο οποίο εργάζεται το στέλεχος.
   Το επόμενο βήμα είναι η άμεση γνωριμία με το αντικείμενο και τον κλάδο που μας ενδιαφέρει. Μια πρώτη προσέγγιση μπορεί να γίνει μέσα από την πρακτική άσκηση. Η εργασία μας σε μία εταιρεία θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε στην πράξη πως λειτουργεί η αγορά και πόσο ελκυστικός μπορεί να είναι ένας κλάδος. Αυτή η γνώση είναι πολύ χρήσιμη στην περίπτωση που θέλουμε να αναπτύξουμε ένα καινοτόμο προϊόν ή υπηρεσία στο πλαίσιο της δική μας επιχείρησης.
    Στην αναζήτηση κάποιας καινοτομίας μπορεί να συμβάλλει και η πρακτική άσκηση στο εξωτερικό. Η διαμονή μας για κάποιο χρονικό διάστημα σε μία ξένη χώρα και η συνεργασία μας με άτομα από την ίδια ή και άλλες χώρες επηρεάζουν σημαντικά τον τρόπο σκέψη. Είναι φυσικό, λοιπόν, λειτουργώντας κανείς σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον να διευρύνει απόλυτα τους ορίζοντές του.
    Παρόλα αυτά για να ιδρυθεί και να υπάρξει η επιχείρηση πρέπει να βρεθεί η απαραίτητη χρηματοδότηση. Κατά καιρούς θεσπίζονται νόμοι που στηρίζουν τη Νεανική Επιχειρηματικότητα. Βάσει αυτών μπορούμε υπό προϋποθέσεις να δανειστούμε κεφάλαια με ευνοϊκότερους όρους. Επομένως, μία μικρή έρευνα είναι ικανή να μας γλιτώσει από ακριβό δανεισμό.
     Από κάθε άποψη η δημιουργία της δικής μας επιχείρησης προσφέρει αρκετά οφέλη αρκεί όλη αυτή η διαδικασία να γίνει μεθοδευμένα και όχι επιπόλαια. Εμείς, η νέα γενιά, είμαστε το μέλλον της χώρας και μπορούμε να συντελέσουμε στην οικονομική της ανάπτυξη. Αν και οι δυσκολίες είναι πολλές και ο κίνδυνος αποτυχίας είναι μεγάλος, πρέπει να θυμόμαστε ότι αποτυχημένος είναι αυτός που δεν προσπαθεί.

article from "myWorld" Magazine / Powered by AIESEC Greece

Αφήστε μας τη γνώμη σας για το άρθρο και το θέμα με ένα σχόλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου