Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Skill-isius?


    Η ανάπτυξη δεξιοτήτων των νέων παρουσιάζει μια ευδιάκριτη στασιμότητα, ειδικότερα μετά το λύκειο. Στη σχολή μου, ζητήθηκε να συμπληρωθεί η φόρμα βιογραφικού  EUROPASS, που αποτελείται από πίνακα συμπλήρωσης δεξιοτήτων και ικανοτήτων. Το γεγονός ότι πλήθος βιογραφικών περιείχε μόνο τα βασικά χαρακτηριστικά των προσώπων προκάλεσε αμηχανία στους φοιτητές, αναμενόμενο αποτέλεσμα στον καθηγητή και θα πρέπει να προκαλεί έντονη ανησυχία στην κοινωνία. Πώς όμως κάποιος μπορεί να ενισχύσει τις ικανότητες του ώστε να είναι ανταγωνιστικός στην περίοδο ύφεσης που διανύουμε?

    Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την έντονη εισβολή της τεχνολογίας στην καθημερινότητα μας. Η γρήγορη προσαρμογή σε νέα τεχνολογικά δεδομένα επιβάλλεται, ενώ η συνεχής προσκόμιση γνώσεων που αφορούν τον τομέα αυτόν δεν πρέπει να παραλείπεται. Μην καθησυχάζεσαι παίρνοντας μόνο το ECDL που είναι πλέον δεδομένο ότι πρέπει να κατοχυρωθεί, αλλά ψάξε το κάτι παραπάνω. Οφείλεις να βρίσκεσαι δύο βήματα μπροστά καινοτομικά και τεχνολογικά, ποτέ δεν ξέρεις... μπορεί να είσαι δεύτερος Mark Zuckerberg!

    Άλλη βασική δεξιότητα που συμπληρώνεται σε οποιοδήποτε βιογραφικό είναι ο αριθμός γλωσσών που γνωρίζει κανείς. Από εδώ φαίνεται πόσο σημαντική δεξιότητα αποτελεί. Η γιαγιά μου έλεγε " Όσες γλώσσες μιλάς, τόσες φορές άνθρωπος είσαι". Μην περιορίζεσαι σε έναν μικρό αριθμό γλωσσών, ενώ έχεις την διανοητική ικανότητα να μιλάς περισσότερες από τέσσερις. Αν εμπόδιο αποτελούν τα οικονομικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το διαδίκτυο ή να ψάξεις στο πανεπιστήμιο σου τις γλώσσες που διδάσκονται όπου μπορείς να συμμετέχεις χωρίς να είσαι εγγεγραμμένος. Άλλωστε ποτέ δεν ξέρεις σε ποια χώρα θα βρεθείς, είτε για διακοπές είτε για επαγγελματικούς λόγους.

    Η ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος οφείλει να αποτελεί βασικό σου στόχο, επειδή όσο το απαιτεί η ανθρώπινη φύση άλλο τόσο αποτελεί ανάγκη στον επαγγελματικό τομέα, διότι μέσω αυτού αναπτύσσονται αναρίθμητα σημαντικά χαρακτηριστικά.  Παίρνοντας μέρος ή οργανώνοντας μία ομάδα (αθλητική, καλλιτεχνική κ.α) αποκτάς άμεσα κοινωνική δικτύωση, διαμορφώνεις τα επικοινωνιακά σου χαρακτηριστικά και την συναισθηματική σου νοημοσύνη. Αναλαμβάνοντας ευθύνες είναι στο χέρι σου να αναπτύξεις ηγετικές ικανότητες ή να δοκιμάσεις τις αντοχές, την δύναμη, την αυτοκριτική και την αυτοπεποίθηση σου. Γενικότερα, διαμορφώνει και ολοκληρώνει με κάθε τρόπο την προσωπικότητα σου αρκεί να έχεις συνείδηση του πόσα και ποια χαρακτηριστικά μπορείς να προσκομίσεις.

    Τέλος, μην ξεχνάς ότι οι βαθμοί σου παίζουν καθοριστικό ρόλο. Πέρα από οποιαδήποτε άλλη δεξιότητα αν δεν κατέχεις την γνωστική και πρακτική εμπειρία ( και η πρακτική είναι επακόλουθο των βαθμών σου ) στον επαγγελματικό τομέα, δύσκολα θα ανταπεξέλθεις στα σύγχρονα δεδομένα. Άλλωστε δεν έχει σημασία τι κάνεις, αλλά να το κάνεις καλά...να το εκτελείς με το καλύτερο δυνατό εαυτό σου. Πιστεύω, πως οφείλουμε να σταματήσουμε πια τον ρόλο του θύματος βρίσκοντας πολυάριθμες δικαιολογίες, αλλά να ζούμε κάθε μέρα με το 100% της δύναμης μας, να επηρεάζουμε θετικά, να ενεργούμε και να αποκτήσουμε υπεύθυνο ρόλο για τον εαυτό μας αλλά και τους γύρω μας. 

article from "myWorld" Magazine / Powered by AIESEC Greece


Αφήστε μας τη γνώμη σας για το άρθρο και το θέμα με ένα σχόλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου